Soorten groendaken, verschil in substraat dikte en planten.

Extensief- en intensief zijn benamingen die in de bouwwereld gebruikt worden voor de soorten groendaken. Ze maken een verschil in gewichtsklasse wat belangrijk is voor het dak. Een extensief groendak weegt maximaal 110 kg/m² en mag zonder bouwvergunning op elk correct gedimensioneerd dak aangelegd worden. Een intensief groendak weegt meer dan 200 kg/m², hierop moet de dakconstructie voorzien zijn en is er steeds een vergunning nodig.

Omdat de beplanting de dikte en het gewicht van de voedingsbodem bepalen bestaat er een waaier aan mogelijkheden en soorten groendaken, hier enkele voorbeelden.

EEN GROENDAK

OP MAAT

Extensief groendak

Dunne substraatlaag: 6 tot 8 cm.

Verzadigt gewicht systeemopbouw: 80 tot 110 kg/m².

Groendak met Sedum

Dit zijn de meest populaire groendaken omdat ze bijna op elk dak passen. Het zijn lichtgewicht groendaken aangeplant met Sedum die met weinig water kunnen overleven. De Sedum plantjes kunnen veel vocht in hun bladeren opslaan en overleven zo perioden van droogte. De voedingsbodem die Sedum verkiest is arm en het meeste onkruid kan er niet in overleven. Juist daarom hebben Sedum daken weinig onderhoud nodig. Ze worden vooral toegepast op platte daken, maar zijn ook mogelijk op schuine daken met helling tot 45°.

Groendak op een plat dak.

Groendak op een hellend dak.

Groendak met Sedum, kruiden en bloembollen

Een langere en gevarieerde bloeiperiode op het dak!

Een groendak met Sedumplanten, mooie kruiden en bloembollen brengt meer biodiversiteit. De kruiden en bloembollen hebben een dikkere voedingsbodem nodig. Daarom plaatsen we een substraatlaag van 10 cm à 12 cm voor de kruiden en 6 cm voor de Sedumplanten. Deze aanvulling kan vooral langs de dakranden of op kleine eilandjes waardoor de extra belasting van het dak beperkt blijft.

Semi-intensief groendak

Substraatlaag vanaf 12 cm tot 15 cm.

Verzadigt gewicht systeemopbouw: 130 tot 195 kg/m².

Groendak met wilde bloemen en kruiden.

Met een natuur groendak trachten we het oorspronkelijke landschap zo goed mogelijk te herstellen. Hiervoor gebruiken we lokale planten om zo de oorspronkelijke biotoop te benaderen. Voor de substraatlaag van 12 tot 15 cm moet het dak een draagkracht van 130 tot 195 kg/m² hebben. Bij daken opgebouwd uit beton is de draagkracht meestal voldoende om vrij te kiezen.

Ook bij dit type groendak is het mogelijk om met verschillende substraatdikte te werken waardoor er meer biodiversiteit ontstaat.

Grasdak met turfbalen

Turfdaken begroeid met grassen zijn een oude traditie uit landen als Scandinavië, IJsland en Schotland. In moderne bouw past men ze toe omdat ze duurzaam zijn en een verwilderde look hebben. De lange grassen vragen weinig onderhoud. Verzadigde met water weegt het turf 130 kg per m², afgewerkt met gras is de richtlijn 140 kg/m².

Intensief groendak

Substraatlaag vanaf 16 cm.

Verzadigt gewicht systeemopbouw: vanaf 200 kg/m².

Groenten en kruiden op het dak.

Het gebruik van teeltbakken zorgt ervoor dat de grond vlot te bewerken is. Het oogsten is eenvoudiger dankzij de hoogte van de bakken. Aan de dakranden of boven draagmuren geplaatst beperken ze de belasting van het dak. Ze zijn toepasbaar op bijna elke betonnen dakconstructie.

Een ware groentetuin is mogelijk indien de dakconstructie hierop voorzien is. (foto 2)

Een groendak als tuin.

Indien de dakstructuur voldoende draagkracht heeft dan is een daktuin mogelijk. Afhankelijk van de substraatdikte kunnen zowat alle planten op het dak groeien, zelfs struiken en bomen vinden er hun plaats.

Nieuws: soorten groendak – groendak inspiratie

Een groendak laten plaatsen, vraag hier uw offerte aan.

Laat een offerte maken voor het aanleggen van een groendak.

Een groendak zelf plaatsen, bestel je groendak pakket via de webshop.

Een groendak zelf aanleggen, bestel je groendak via de groendakwebshop.