Verschillende groendak voordelen.

Er zijn veel groendak voordelen, het zijn immers stukjes natuur. Ze zijn dé oplossing om onze verstedelijking in goede banen te leiden. De natuur maakt plaats voor gebouwen die ruimte bieden aan de natuur.

Hieronder vindt u enkele groendak voordelen.

GROENDAK

VOORDELEN

ENKELE

PLUSPUNTEN

Meer informatie over groendak voordelen

 • Temperatuur en vochtigheid in de steden

  In onze steden ligt de temperatuur gemiddeld 2 tot 3 °C hoger dan op het platteland. Betonnen constructies, straten en verharde pleinen stralen de warmte uit die ze opnemen, ook ’s nachts. Groendaken absorberen de zon-energie en verminderen de hitte. Het vocht dat ze bevatten verdampt waardoor ze afkoelen en tegelijk voor meer luchtvochtigheid zorgen.

 • Waterbuffer bij stortregen

  Door de verharding in en rond onze steden heeft het regenwater de kans niet meer om in de grond te dringen maar wordt het versneld naar de riolering afgevoerd. Deze raakt zelfs bij kleine buien overbelast met lokale overstromingen na stortbuien als gevolg. Groendaken zorgen voor een buffer door het regenwater vast te houden en langzaam te laten wegstromen. Extensieve groendaken laten 30 tot 40% van het regenwater verdampen, bij intensieve groendaken is dit wel 70%. Groendaken ontlasten het rioleringsnet en worden daarom ook ondersteund met premies van steden en gemeenste.

 • Opvangen van fijnstof

  Groendaken verbeteren de luchtkwaliteit door stofdeeltjes en schadelijke stoffen op te nemen en af te breken. Het regenwater ondergaat dus een zuiveringsbeurt als het door het groendak stroomt, de stofdeeltjes die niet opgenomen worden stromen weg via de afvoer. Bij een klassiek dak blijft het stof liggen en wanneer het dak opdroogt waait het stof weer weg.

 • Meer biodiversiteit

  Groendaken zijn aantrekkelijke biotopen voor allerlei insecten en vogels. Ze zijn niet alleen een voedselbodem voor vlinders en bijen maar ook een broedplaats voor vogels. Ze zorgen voor natuur op het dak maar NIET voor meer insecten in de woning. Het idee dat een groendak meer insecten in de woning brengt is fout, ze verkiezen immers hun natuurlijke habitat.

 • Verlengde levensduur van de dakbedekking.

  Groendaken temperen de temperatuurschommelingen op het dak waardoor ze de levensduur van de dakbedekking ruim verdubbelen. Tijdens de zomermaanden kan de temperatuur op platte daken met roofing of epdm tot 65°C oplopen wat scheuren of breuken kan veroorzaken. Dankzij de planten op het groendak is de temperatuur constanter en beperkt tot 36°C.  Het beschermen van de dakbedekking tegen UV-stralen van de zon heeft ook een positieve invloed op de levensduur. Bij extreme weersomstandigheden zoals hagel of stormwinden zal het groendak ook voor bescherming zorgen. De extra investering voor een groendak zal zichzelf dus terug verdienen dankzij de langere levensduur van het dak.

 • Beter voor PV-zonnepanelen

  PV-zonnepanelen verliezen bij hoge omgevingstemperaturen een deel van hun rendement. Dankzij een groendak worden deze pieken vermeden en stijgt het rendement met 9 tot 16 % tijdens de zomermaanden. Ook de levensduur van de fotovoltaïsche cellen wordt verlengt. Uw PV-installatie gaat dus langer mee!

Een groendak laten plaatsen, vraag hier uw offerte aan.

Laat een offerte maken voor het aanleggen van een groendak.

Een groendak zelf plaatsen, bestel je groendak pakket via de webshop.

Een groendak zelf aanleggen, bestel je groendak via de groendakwebshop.