Wat is een Groendak?

Een groendak, ook bekend als vegetatief dak of ecodak, is een dak dat begroeid is met planten. Een groendak kan zowel op platte als schuine daken worden aangebracht.

Wat is een groendak? 
Groendaken vallen in drie hoofdcategorieën: extensief, intensief en semi-intensief.

De juiste diepte van een groendak hangt af van factoren zoals dakconstructie, gekozen planten, neerslag en eisen voor regenwaterprestaties. Een weloverwogen keuze tussen extensieve, intensieve of semi-intensieve groendaken kan leiden tot een duurzame en functionele groene toevoeging aan elk gebouw.

WAT IS EEN

GROENDAK?

Een extensief groendak kenmerkt zich door een ondiep groeimedium van meestal minder dan vijftien centimeter. Dit resulteert in een bescheiden dakbelasting.

groendak

Intensieve groendaken hebben een dieper groeimedium, soms enkele meters, waardoor ze een diversere plantenkeuze ondersteunen, inclusief kleine bomen. Door de grotere structuurbelasting hebben ze regelmatig onderhoud en bewatering nodig. Deze groendaken zijn meestal toegankelijk.

Semi-intensieve groendaken combineren kenmerken van zowel extensieve als intensieve types.

Groendak te Bonheiden mooi in bloei met kruiden en sedum
Wat is een groendak, sedumdak, kruidendak, daktuin,...

Wat is een groendak opbouw?

Opbouw van een groendak met een lagensystheem

Een duurzaam groendak is zorgvuldig opgebouwd met een meerlagig systeem dat is afgestemd op de specifieke beplanting. Het begint met een stevige dakbescherming en een doeltreffende drainage, inclusief een waterbuffer. De omvang van deze buffer en de dikte van het substraat worden nauwkeurig bepaald op basis van de beoogde beplanting.

  1. Dakbescherming: Een degelijke dakbescherming vormt de eerste laag. Dit voorkomt beschadigingen aan het dak en verlengt de levensduur ervan. Het beschermt tegen wortelgroei, scherpe voorwerpen en weersinvloeden.
  2. Drainagesysteem: Het tweede element omvat een efficiënt drainagesysteem. Dit zorgt ervoor dat overtollig water snel wordt afgevoerd, waardoor waterstagnatie wordt voorkomen. Het voorkomt ook dat de beplanting wordt overspoeld.
  3. Waterbuffer: Een waterbuffer vormt een cruciaal onderdeel van het groendaksysteem. Deze buffer houdt water vast en zorgt voor een gelijkmatige aanvoer naar de beplanting, waardoor een constante hydratatie wordt gegarandeerd.
  4. Substraatlaag: De substraatlaag komt na de waterbuffer en biedt de voedingsbodem voor de beplanting. De dikte van deze laag is afhankelijk van de specifieke plantensoorten die worden gekozen.
  5. Beplantingslaag: De laatste laag omvat de beplanting zelf. Afhankelijk van het type groendak (extensief, intensief, semi-intensief) kunnen hier diverse planten, grassen, kruiden of zelfs kleine bomen worden geïntegreerd.

Door deze doordachte opbouw ontstaat een duurzaam groendaksysteem dat niet alleen het dak beschermt, maar ook een positieve impact heeft op het milieu, de biodiversiteit en de leefomgeving.

Opbouw van een groendak met sedumcassetten

Een duurzaam groendak is zorgvuldig opgebouwd met sedumcassetten dat is afgestemd op de specifieke beplanting.  Sedumtegels kan je zowel voor platte als hellende daken gebruiken. Makkelijk te plaatsen en te verwijderen indien nodig.

  1. Dakbescherming: Een degelijke dakbescherming vormt de eerste laag. Dit voorkomt beschadigingen aan het dak en verlengt de levensduur ervan. Het beschermt tegen scherpe voorwerpen en weersinvloeden.
  2. Sedumcasetten of sedumtegels: Het plaatsen van de sedumcassetten is heel makkelijk, plaats de sedumtegels vlak naast elkaar en werk de buitenrand af met een kiezelstrook indien de tegels niet het hele dak bedekken.

Door deze doordachte opbouw ontstaat een duurzaam groendaksysteem dat niet alleen het dak beschermt, maar ook een positieve impact heeft op het milieu, de biodiversiteit en de leefomgeving.

Wat is een groendak beplanting?

Ontdek de veelzijdige wereld van groendakbeplanting, variërend van sedumcassetten en -stekken tot sedumpluggen, sedummatten en biodiverse kruidenpluggen.

Wat is een groendak met sedumcassetten?

Gemakkelijk een groendak zelf aanleggen met sedumcassetten

Sedumcassetten:

  • Compacte cassetten gevuld met verschillende sedumsoorten.
  • Ideaal voor extensieve groendaken met lichtere beplanting.
  • Eenvoudig te installeren en biedt snel een groen resultaat.

Wat is een groendak met sedumstekken?

Sedumstekken:

    • Compacte cassetten gevuld met verschillende sedumsoorten.
    • Ideaal voor extensieve groendaken met lichtere beplanting.
    • Individuele stekken van diverse sedumvariëteiten.

    Wat is een groendak met sedumpluggen?

    Sedumpluggen:

      • Compacte, voorgekweekte sedumplantjes.
      • Geschikt voor zowel extensieve als intensieve groendaken.
      • Vereenvoudigt de installatie en zorgt voor een snelgroeiende, groene bedekking.

      Wat is een groendak met sedummatten?

      Sedummatten:

        • Voorbegroeide matten met een mix van sedumplanten.
        • Snel te installeren en direct een groen resultaat.
        • Perfect voor extensieve groendaken met minimale onderhoudsvereisten.

        Wat is een groendak met sedum-kruidenmatten?

        Biodiverse Sedum-kruidenmatten:

        • Voorbegroeide matten met een mix van sedumplanten en kruidensoorten.
        • Bevordert biodiversiteit en ondersteunt lokale flora en fauna.
        • Een duurzame keuze voor groendaken met een ecologisch tintje.

        Een groendak laten plaatsen, vraag hier uw offerte aan.

        Laat een offerte maken voor het aanleggen van een groendak.

        Een groendak zelf plaatsen, bestel je groendak pakket via de webshop.

        Een groendak zelf aanleggen, bestel je groendak via de groendakwebshop.