Zonnepanelen op een groendak

Zonnepanelen op een groendak is niet alleen mogelijk, maar ook zeer aan te raden. Het samenspel tussen beide biedt diverse voordelen voor duurzame energieopwekking.

Het groendak fungeert als een natuurlijke beschermlaag voor de onderliggende zonnepanelen. Door de extra isolatie vermindert het de thermische schommelingen en beschermt het de fotovoltaïsche cellen tegen overmatige hitte en kou. Hierdoor wordt de slijtage van de cellen verminderd en wordt de levensduur van de panelen verlengd.

Bovendien draagt het groendak bij aan een optimaal microklimaat rondom de zonnepanelen, wat het rendement van de PV-installatie verhoogt. De koelende werking van de begroeiing voorkomt oververhitting, waardoor de zonnepanelen efficiënter kunnen werken, zelfs tijdens warme periodes.

Het samengaan van zonnepanelen op een groendak is dus niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar ook een slimme keuze voor duurzaamheid. Het biedt een win-win situatie waarbij de levensduur van de panelen wordt verlengd en het rendement van de PV-installatie wordt geoptimaliseerd, wat resulteert in een groenere en efficiëntere energieopwekking.

ZONNEPANELEN

OP EEN GROENDAK

Voordelen van zonnepanelen op een groendak

Zonnepanelen en een groendak de perfecte combi.

De omgevingstemperatuur is bepalend voor het rendement van zonnepanelen, als deze hoog oploopt dan daalt het rendement. Op een klassiek plat dak afgewerkt met roofing of EPDM kan de temperatuur tot 70°C oplopen. Dit is slecht voor het rendement en de levensduur van de panelen.

Een groendak onder zonnepanelen voorkomt deze overhitting. De planten zorgen ervoor dat de temperatuur op het dakoppervlak laag blijft en nooit boven 36°C stijgt. Vergelijk het met het temperatuurverschil tussen asfalt en het gras. Het groendak houdt de fotovoltaïsche cellen koeler waardoor ze 9 tot 15% meer rendement geven. De lagere omgevingstemperatuur vermindert de belasting en slijtage van de zonnepanelen. Op een groendak gaan zonnepanelen dus veel langer mee!

Invloed van zonnepanelen op een groendak?

Zonnepanelen zorgen voor schaduw op het groendak wat bevorderend is voor de biodiversiteit. Sommige planten houden van de schaduwrijkere plekken achter en onder de panelen. Ze vormen er een netwerk van microklimaten. Natuurlijk moeten alle planten licht krijgen maar dit hoeft geen direct zonlicht te zijn. De panelen staan steeds schuin op het dak en bieden voldoende ruimte voor lichtinval.

Groendak te Bonheiden is biodivers en trekt veel insecten aan.

Een energie-dak

Zonnepanelen op een groendak noemt men een groen energie-dak.

Het is dus niet alleen groen, het levert ook groene energie.

Er is een studie gebeurt ivm de invloed van een groendak op zonnepanelen, lees meer hierover…

soorten groendak en zonnepanelen een ideale combinatie

Een groendak laten plaatsen, vraag hier uw offerte aan.

Laat een offerte maken voor het aanleggen van een groendak.

Een groendak zelf plaatsen, bestel je groendak pakket via de webshop.

Een groendak zelf aanleggen, bestel je groendak via de groendakwebshop.